Gå til innhold

Besøk på Kystmuseet

Hver høst blir de eldste barnehagebarna invitert til Kystmuseet for å høre om hvordan det var å være barn på Hvaler i gamle dager.

På Kystmuseet ble vi tatt i mot av Kathrine Sandstrøm, som viste oss et gammelt bilde av barn fra Brekke skole. Skolen, som ble nedlagt på slutten av sekstitallet, huser i dag Brekke barnehage. Vi kjente igjen bygningen fra  fotografiet, men barnas klær var ganske forskjellige fra de vi bruker i dag. Vi fikk prøve hvordan det var å være barn fra gamle dager, så jentene fikk på kjoler og skaut, og guttene tidsriktige luer. Det var viktig å ikke smile på bildet. Det gjorde man nemlig ikke på fotografier før i tiden. Resultatet ser dere på bildet over. Disse barna kunne jo til forveksling ha gått på Brekke skole.

Det var mye som var annerledes før. Hadde du utslitte sko, måtte de lappes og repareres. Var skoen for liten, skar man et hull (bildet under) slik at tærne fikk plass. Ingenting ble kastet. Skoene, som alt annet, gikk i arv gjennom ofte store søskenflokker.

Vi fikk også prøve oss på å lage krabbesnører og fisketrykk før vi fikk høre sagnet om havfrua ved Torbjørnskjær, kalt Torbjørnskjærfrua. Hun viste seg titt og ofte, gjerne på et skjær der hun satt og stelte det lange gyldne håret sitt. Fikk man øye på henne, var det varsel om uvær, og da gjaldt det å komme seg til land så fort som mulig.

Denne spennende historien fascinerte oss, og under ser dere barnas tegninger av havfrua ved Torbjørnskjær.

Vi hadde et lærerikt besøk på Kystmuseet, og gleder oss til å komme tilbake neste år.

Publisert
22.09.2014
Sist endret
14.12.2016