Gå til innhold

Sandbakken

15.mai var fire og femåringene i Brekke barnehage på Sandbakken avfallsmottak for å se hvor det blir av søpla vi kaster.

Brekke barnehage har vært særdeles aktive i arbeidet med å ta vare på øya vår denne våren. Vi har vært på Strandrydding, vi har vært med på å bygge hytte av ilanddrevet plast på Storesand, vi har hatt dugnad i barnehagen, og vi har satt poteter i kjøkkenhagen vår med egenprodusert kompost som eneste gjødsel.

Sandbakken ligger ikke lenger unna enn at vi kan gå. Den koselige stien som skiller det store jordet langs Svanekilveien fra Arekilen naturreservat, var raskeste vei. Der ble vi møtt av et vell med hvitveis og noen nysgjerrige kuer med kalver som gresset og koste seg.

Heldigvis var det et gjerde mellom oss og kuene, men vi måtte krysse et lite stykke av innhegningen deres for å komme fram til hovedveien. Det var bittelittegrann skummelt, men mest gøy.

 

Framme på Sandbakken ble vi tatt godt imot av Ole Johan Vauger. Han viste oss rundt, og vi fikk med selvsyn se hvor søpla vi kaster i barnehagen blir av. Det var svære hauger med avfall, men selv om dette er en søpleplass, var det ikke søplete her. Alt var ryddig, pent, og kildesortert.

 

Ole Johan forklarte oss om farlig avfall. Det er søppel som må håndteres på en spesiell måte sånn at ikke miljøgifter slipper ut i naturen og skader øya vår og oss som lever på den. Gamle vinduer feks, er spesialavfall og må aldri havne i dunkene som er ment for vanlig husholdningsavfall.

Vi lærte at mange mange bokser og flasker er merket med bilder av dødningehoder, flammer etc. Innholdet i disse er farlig. Noen ganger vet heller ikke de som jobber på Sandbakken hva de får inn. Da må de teste på forskjellige måter, eller tilkalle ekspertise.

Innimellom all ståk og aktivitet, hilser vi på en far i barnehagen. Jobben hans er å kjøre en av de store lastebilene, og den jobben var det nok mange av barna som misunte ham.

Etter endt omvisning hadde de ansatte ved Sandbakken rigget i stand grillen. Det ble servert pølser og cola, noe sultne barn og voksne satte stor pris på.

 

Vi fikk også en dunk til farlig avfall som vi kunne ta med oss hjem til barnehagen. Nå skal vi gå på jakt etter potensielt farlig søppel på Brekke.

 

Her er bytteboden. Ting og tang som ikke er i stykker kan settes her, så kanskje det er noen andre som har lyst på eller trenger det du ikke lenger vil ha. Det er gjenbruk på sitt beste.

På vei hjem fikk vi se spor og sportegn etter den store Arekilelgen.

En spennende og lærerik dag på Sandbakken var over, og vi vet nå enda litt mer om avfallshåndtering og hvordan vi skal ta vare på øya vår.

Publisert
23.05.2013
Sist endret
21.08.2013