Gå til innhold

Maibrev fra stor avdeling

April har passert oss som en virvelvind. Om det er fordi vi har hatt mye å henge fingrene i, eller om det er fordi vi ikke har vært sikre på om det har vært vinter eller vår vites ikke, men sikkert er at vi alle lengter mot sommer og varmere tider.

Månen samarbeider mye med Stjerna, så derfor kommer det et felles månedsbrev fra stor avdeling denne gangen.

 

Kildesortering

 

 

Tilbakeblikk...

 

Miljøarbeide har stått på planen for april, så hva var vel mer naturlig enn å henge seg på Hvaler kommunes Ruskenaksjon. Det skulle ryddes i nærmiljøet og på øya vår, men først måtte vi bli kjent med begrepet resirkulering og se nærmere på hvordan vi kildesorterer.

 

Nå er ikke dette nytt for oss på Brekke. Her kildesorterer vi hele året, og barna er med hver gang vi kaster søppel ved returpunktet på Svanekil. Allikevel er det interessant å studere litt nærmere hva som skjer med metallet, glasset, papiret og maten vi kaster. Det har vi brukt noen samlinger på, og vi har lært en ryddesang som handler om hvordan vi kan ta vare på miljøet vårt.

 

Teksten til denne samt andre sanger vi synger nå i mai kommer i egen mail.

 

Strandrydding

 

 

Brekke barnehage har som tradisjon å dra på strandrydding til Skorsnesstranda. Veien dit var lang, og det blåste stiv kuling denne dagen, men sola skinte og glade barn og voksne gledet seg til å få gjort en skikkelig innsats for naturen på øya vår.

 

Det ble en flott tur der vi fikk samlet sammen fire store sekker med søppel sånn at stranda ble «klar til bruk» for strandløver og sjøfugler samt andre to og firbeinte som ferdes der.

 

Sekkene etterlot vi bak en busk slik at Skjærgårdstjenesten kunne komme og hente dem. Dette avfallet skulle brukes ifm Ocean Hope hytta på Storesand

 

Brekke barnehage har en sunn matprofil, så nygrillede fiskekaker til lunsj smakte fortreffelig.

 

 

 

På Storesand har kunstner Solveig Egeland bygd ei hytte av søppel funnet i fjæra. Med dette prosjektet ønsker hun å vise problematikken rundt og konsekvensene av at det er så mye plastikk og andre miljøgifter i det maritime miljøet, denne gang på Hvaler.

 

 

Solveig er opptatt av den holdningsskapende siden av arbeidet, og ønsket derfor at barnehage og skolebarn skulle være delaktige i arbeidet med å bygge hytta.

 

Vi tok derfor med oss de to eldste årskullene fra barnehagen og reiste til Storesand. Der fikk vi en opplevelsesrik dag hvor vi fikk se og lære av Solveig og teamet hennes. Barna fikk bla lage installasjoner av korker og juletre av fiskegarn.

 

Solveig viste oss en liten pose hvor hun hadde samlet plastikk hun hadde funnet i magen til en død sjøfugl. Hun hadde også laget en stor pose som illustrerte hvor mye det hadde tilsvart i en menneskemage. Skrekk og gru!! Vi spiser heldigvis ikke plastikk, men det gjør fugler. Plastikk forsvinner nemlig ikke. Den blir bare til mindre og mindre biter som havner i næringskjeden der VI  ofte troner øverst.

 

Plast i fuglemage

Dette fant Solveig i en fuglemage.

 

Plast i menneskemage

Så mye plast ville dette tilsvart i en menneskemage.

 

Lunsjen tok vi i ly for vinden på den flotte bålplassen oppe i skogen.

 

Det har også vært dugnad i Brekke barnehage. Barn og foreldre var invitert for å feie, koste og rake og gjøre det fint på uteområdet vårt. Det kom mange flere enn påmeldt, så jobben gikk unna i en fei.

Dugnaden ble avsluttet med grilling og sosialt samvær i solkroken ved kjøkkenet. Nok en gang; Tusen takk til alle for flott jobb!!

 

Dugnad

 

 

Vi har også planlagt en tur til avfallsmottaket på Sandbakken for å se hvor det blir av søpla vi kaster, men har foreløpig ikke greid å finne en dato som passer både oss og de som jobber der. De vil nemlig ta i mot oss på en skikkelig måte med undervisning, omvisning og pølsegrilling :)

 

Dere får nærmere informasjon på mail.

 

Kongebesøk

 

 

H.M Kong Harald kom på offisielt besøk til Kirkeøy, øya vår. Da var vi invitert til Skjærhalden for å hilse ham velkommen, og for å fremføre vår egen kongetrall sammen med Hauge barnehage.

 

Barnehagebarna fikk privilegiet med å stå foran alle andre når kongen kom. Det var en høytidelig seanse og en stor opplevelse for oss alle.

 

Lengst inn i gangen har vi to store vinduer, heretter kalt «vindu mot nasjonalparken». Her lager vi vår egen utstilling fra nasjonalparken på Hvaler.

Dette er et prosjekt som skal strekke seg over tid, vi lager litt nå og litt da. Prosjektet er nært knyttet opp mot det overordnede temaet i Brekke barnehage, «Øya vår.» Ta gjerne en tur innom for å se.

 

Vindu mot nasjonalparken

 

 

Vi har også vært på turer til grillhytta denne måneden. Vi på Brekke er jo fantastisk heldige som har denne flotte plassen like bak barnehagen.

 

Fisk står på menyen minst annenhver uke hos oss. Forrige uke kom Vigdis med to store bakker med fersk fisk som hun hadde hentet hos Fjordfisk i Utgårdskilen. Ikke noe vakuumpakket frosne greier her nei.

 

Vigdis sløyet laks, barna skrelte poteter og gulrøtter, og sammen med smeltet smør og en liten klatt rømme for de som ville ha, ble det et nydelig måltid vi koste oss med utendørs. Alle spiste, og det ble ingenting igjen.

 

Som nevnt i forrige brev, var vi invitert til Hvaler ungdomsskole for å se en oppsetning av Grease. Vi er mektig imponerte over elevene der som tydeligvis hadde øvd masse, og som viste store ferdigheter innen både sang og teaterkunst. Enkelte av oss trodde de brukte playback, men det viste seg å ikke være tilfelle. :)

Det ble en oppvisning av dramatiserte danserytmer og fengende musikk vi sent vil glemme.

 

Og så et blikk framover

 

17.mai er like om hjørnet, og vi er i gang med å øve på sanger til den store dagen. Først skal vi feire vår egen «17.mai» i barnehagen 16 mai. Da skal vi øve på å gå i tog, og det blir is og pølser etterpå.

Dere får nærmere informasjon om arrangementet på Skjærhalden 17.mai fra SU.

 

 

 

Vi skal sette poteter og så grønnsaker i kjøkkenhagen vår. Takk til Tomas Dulin som har vært og frest opp åkerlappen. :)

 

 

Mai er en måned med mange fridager.

 

  • 9.mai Kristi himmelfartsdag. Barnehagen er stengt.

  • 10.mai. Planleggingsdag. Barnehagen stengt.

  • 17.mai Nasjonaldagen vår

  • 20 mai 2.pinsedag.

 

I uke 23 skal vi ha båt og badevettaksjon. For oss som bor ved havet er det viktig å kjenne til hvordan vi oppfører oss på og ved sjøen.

 

 

12 juni kommer fotograf Tommy Ødegaard til oss for å ta bilder av barna.

 

12 juni er det også sommerfest for barn, foreldre og personale i Døvika. Nærmere informasjon kommer om dette og det ovenforstående.

 

Vi minner om foreldremøtet i barnehagen 9 mai kl 18 i regi av SU vedrørende rapporten om skole og barnehageutredning på Hvaler.

 

Vi minner også om foreldrekvelden onsdag 22.mai kl 18-20 der vi ønsker deres innspill til Brekke barnehages` årsplan.

 

Vi legger jevnlig ut informasjon om aktivitetene våre på barnehagens nettside:

 

http://hvaler.kommune.no/Tjenester/Barnehage/Brekke-Barnehage/

 

Ha en flott maimåned, og en gledelig 17.mai

 

Hilsen

Ingrid, Bård, Vigdis, Karin, Bjørg, Nino og Siw

Publisert
06.05.2013
Sist endret
21.08.2013