Gå til innhold

Villmat-tur i Brekkeskogen

Denne dagen skulle vi finne ut om det fantes noe spiselig i skogen vår. Det finnes mange ville vekster,- og noen av dem kan gi oss et godt tilbehør til maten. Denne turen ga oss mange nye smaksopplevelser og ny kunnskap om spiselige vekster på Øya vår.

Sammen med Grethe Hillersøy fra Statens naturoppsyn - Ytre Hvaler nasjonalparksenter tok STJERNA turen inn i skogen vår ved barnehagen. Sist vi var sammen med Grethe,- var det "Undring  i fjæra" som var tema. Nå skulle Grethe vise oss steder hvor vi kan finne ville spiselige vekster som skulle inngå i en tre-retters meny senere på dagen. Altså en " Villmat-tur ".

Brekke barnehage Villmat_tur                                                                                                                            

Her er vi på det første stoppestedet vårt. Vi skulle samle inn Gaukesyre, (de syrlige små plantene som kan ligne på firkløver) Gaukesyra er til desserten.

 

Brekke barnehage Villmat_tur

På neste stoppested spør Grethe: Ser dere noe mat her? Vi ser oss rundt..nei.., Grethe viser oss et strå, vi lukter.., det lukter gressløk. For der på fjellet, blandet med gress, mose, blomster- der står Strandløken. Vi må trå forsiktig så vi ikke tråkker maten vår i stykker. Strandløken er til eggerøren.

Brekke barnehage Villmat_tur

Og mens vi lukter, smaker og plukker -kan vi nyte utsikten utover Holtekilen, som er vakker selv om solen har gjemt seg bak en sky.

Brekke barnehage Villmat_tur

 

Vi gikk ned mot barnehagen igjen.  Rett utenfor gjerdet der hvor Sola-barna sover fant vi to spiselige vekster til. Syreblad, som ga oss litt rare uttrykk i ansiktet når vi smakte på det og Ryllik, - som smakte litt svakt av søtt syntes noen, mens andre mente det bare smakte gress.

Brekke barnehage Villmat_tur

Syreblad

Brekke barnehage Villmat_tur

Ryllik. Ryllik skal vi lage te av.

Brekke barnehage Villmat_tur

Over veien står det et stort grantre. Her var det visst også noe spiselig å plukke. Små granskudd,- de var til snacks. De smakte slettes ikke verst.

Brekke barnehage Villmat_tur

Løvetann er jo en velkjent plante som en kan lage mye forskjellig ut av. Vi skulle plukke de fineste knoppene. Løvetannen var til eggerøren og som strø på pannekakene. Det siste vi gjorde før vi gikk inn var å plukke med oss brennenesle. Og det skal være sagt at bare noen få dager før hadde vi Brenneneslesuppe på vår fredags-meny. Så denne planten har vi allerede litt erfaring med.

 

Tilbake i barnehagen må vi sortere, skylle og kutte. Deretter lager vi maten sammen med Grethe som hele tiden forteller og veileder oss. Dette var spennende for både barn og voksne. Hva skulle alt vi har plukket bli? Og tør vi smake ? Grethe sa at alle må smake litt på alt.

Brekke barnehage Villmat_tur

Da var det bare å prøve seg frem og smake. Noen overrasket seg selv ved å smake, være usikker på om de likte smaken, å smake en gang til, for så og si "jeg vil ha mer". Andre var mere skeptiske og smakte bare litt. Men alle gledet seg til desserten!

Brekke barnehage Villmat_tur

Vår tre-retters meny :                                                                                                                                              Forrett: Snitter med stuet brennenesle. Hovedrett: snitter med eggerøre m/løvetann og strandløk. Dessert: Pannekaker med granskuddsirup, løvetannstrø og Gaukesyrekrem.                                 Drikke : bjørkesaft.

TAKK TIL GRETHE HILLERSØY for en spennende dag i smakens verden !

Publisert
28.05.2013
Sist endret
21.08.2013