Gå til innhold

Fra fjord til bord

Brekke barnehage har en sunn matprofil. Hos oss spiser vi fisk minst annenhver uke, og det er ferske delikatesser rett fra fjorden utenfor øya vår som gjelder.

I Brekke barnehage er vi så heldige at vi bokstavelig talt har fisken svømmende rundt oss. Havet som omgir øya vår har i uminnelige tider vært en avgjørende viktig matressurs og inntektskilde for befolkningen på Hvalers`mange og karrige øyer, og fisket ved siden av småbrukvirksomhet gjorde at Hvalerfolk har kunnet spise seg gode og mette på et sunt og variert kosthold.

Denne delen av kulturarven vår ønsker vi å ta vare på ved å dyrke våre egne grønnsaker i kjøkkenhagen, og ved å benytte oss av fisk fra lokale fiskere.

 

Fjordfisk i Utgårdskilen forsyner oss med fersk fisk når vi måtte ønske, men denne gangen hadde vi fått tak i noen eksemplarer utenom det vanlige via en fisker vi kjenner. Fisk er mye mer enn laks og torsk, det skulle vi få se da Karin fant fram filetkniven og plasserte  seg ved utebordet sammen med barna.

 

 

Det var mange rare fisker vi aldri hadde sett før. Her ser vi bla en skolest, kolmule (blåhvitting) og en skate. Reka som ligger i kassen på det nederste bildet kalles av Hvalerfiskerene for en Amerikaner.

 

Barna syntes det var stas  å få være med på "fiskeutforsking" sammen med Karin. Her ble fisken sløyet og rensket for å finne ut hvordan den så ut inni. Alle som ville fikk prøve å håndtere kniven.

 

Sånn ser et fiskeøye ut.

 

Noen fisker er store, og veldig tunge.

 

Her en trollhummer.

Tilslutt ble resultatet en deilig fiskegrateng laget av torsken blant fiskene vi fikk. "Kjempegodt", og "den beste fiskegratengen jeg har smakt", var noen av kommentarene som falt rundt bordene ute i sommersolen på Brekke.

 

En uke senere lagde vi fiskesuppe av kraften vi kokte på all fisken. Ekte fiskesuppe lagd fra bunnen av. Det ble også et lass med hjemmelagde fiskekaker, men de ligger foreløpig i fryseren.

Publisert
07.06.2013
Sist endret
23.05.2014