Gå til innhold

Klubben på Kystmuseet

På kystmuseet lærte vi hvordan folk levde i gamledager, ikke minst hvordan det var å være barn på tidlig 1900 tallet. Tenk det var før Ipaden ble funnet opp!

Besøket startet med historie om hvordan det var å være barn på tidlig 1900 på Hvaler. Det var stor forskjell på hva du kunne gjør avhengig om du var gutt eller jente. Vi fikk også utdelt klær som var typiske for tiden. Guttene på den tiden var høflige og lot jentene gå først.

 

Inne på låven gikk vi på spurvejakt. De hadde gjemt seg på de mest utenkelige steder mellom, under og på alle de gamle møblene og gjenstandene.

Vi fikk se hvordan møblene og sanitærforholdene var den gangen, ikke minst hvordan sko gikk i arv. Det ble ikke tatt hensyn til om skoen var i riktig str. Var den for liten lagde de et hull foran slik at tærne var på utsiden. Veldig annerledes enn nå som barn og voksne har mange par sko å bytte på.

 

Vi fikk også kjennskap til en metode som ble brukt for å avbilde fangsten sin i mangel av fotokamera.

 

Vi lagde også karabbesnører og fikk brukt et gammeldags bor med sveiv. I gamledager fikk ikke jentene lov til å drive med verktøy og lignende, de skulle hjelpe til med husstell og om de hadde dyr.

 

På slutten av besøket vårt hørte vi om sagnet om fiskeren Finn som møtte en havfrue ved Torbjørnskjær. Hun varslet storm, og ba han å vende båten inn til land.

Publisert
30.08.2016
Sist endret
08.09.2016