Gå til innhold

Kroksand badestrand på Skjærhalden - tilrettelagt for funksjonshemmede

Sommeren 2013 inviterte Hvaler kommune til offisiell åpning av badestranden Kroksand på Skjærhalden.

Her er det enkel tilgang til sandstrand og svaberg, det er bare til å ta bil eller buss til Skjærhalden. Stranda ligger som en forlengelse av Skjærhalden sentrum, med kort avstand til kafeer, restauranter og forretninger. Fra stranda og svabergene er det mulig å skue mot Søndre Sandøy, Herføl og Homlungen fyr.

Det er bygget en trebrygge langs veien og opparbeidet en steinsatt skråning ned til badeområdet. Det finnes i dag dusjer, og det planlegges offentlig toalett som vi regner med er på plass i 2014.

 

I tillegg er det lagt ut en ny flytebrygge. Bryggen fungerer som badebrygge inn mot badeområdet og har båtplasser på den andre siden.

 

Tilrettelagt for funksjonshemmede

Badebrygga kan brukes av personer med nedsatt funksjonsevne som bruker rullestol eller har bruk for tilrettelagte bademuligheter.

Det er laget en egen rampe som går ut i sjøen for rullestolbrukere. Lions Hvaler har bidratt med midler til både egen brygge og rullestol. Alt er laget etter standarden om  universell utforming.

 

Blått flagg

Blått Flagg er et miljøsertifikat som årlig tildeles omtrent 3500 strender og marinaer i 41 land på tvers av Europa, Sør-Afrika, Marokko, Tunisia, New-Zealand, Brasil, Canada og Karibien. Formålet med Blått Flagg er å fremme bærekraftig utvikling ved strender og marinaer, gjennom strenge krav når det gjelder miljøledelse, vannkvalitet, sikkerhet og service, og miljøopplæring og informasjon.

Blått Flagg ble innført i Norge i 1999. Hvaler er en av kommunene som har satt i gang tiltak for å forbedre både miljøet og sikkerheten for gjestene ved strender og marinaer, og har startet arbeidet mot Blått Flagg-sertifisering.

 

Godt samarbeid

Bidragsyterne til den nye badestranden er Miljødirektoratet, Østfold fylkeskommune og  Hvaler kommune, i tillegg til Lions Hvaler.

– Det viktig å bruke pengene riktig når vi får litt ekstra fra staten, sier styreleder i Oslofjordens Friluftsråd, Rolf Klerud fra Hvaler, til Fredrikstad Blad, 31.03.2009.

Lions julelotteri ga Hvaler kommune 150 000 kr til tilrettelegging for bading for funksjonshemmede. Kommunen har vært i kontakt med Norges Handikapforbund for å få hjelp til å finne den beste mulige løsningen til badestranden på Kroksand. Kommunen har også fått verdifull lokal hjelp fra rullestolbruker Nanna Torgersen som bor på Hvaler.

Hovedentreprenør har vært Ole & Peder Ødegård, og snekkerarbeider er utført av Byggmester Rolf Andreassen AS.

 

Publisert
23.09.2013
Sist endret
23.09.2013