Skal du på hytta i påsken?

Da må du huske å sjekke at du har slokkeutstyret som trengs hvis det skulle oppstå en brann.

Påsken starter som kjent neste helg. Mange planlegger å ha fri, og kose seg på hytta. Men brannvesenet er alltid på vakt. Heldigvis.

Fredrikstad brann- og redningskorps avd. Hvaler skal markere "Hyttekampanjen 2015" og ha en stand ved KIWI Ødegårdskilen påskeaften fra klokka 10.00 - 14.00.

Der vil vi blant annet  dele ut en «minihytte» som viser gode brannforebyggende råd. Denne minihytten deles ut gratis og skal  henges opp et sted på hytta. I minihytta er det også et batterimagasin og et røykvarslerbatteri.

Den samme “minihytten” blir også delt ut ved Servicetorget på Rådhuset, Skjærhalden.

Hvaler hytteforening er en av samarbeidspartnerne.

Mange hytter er uten slokkeutstyr

Bakgrunnen for denne kampanjen er at over 20.000 hytter i Norge ikke har slokkeutstyr.
- At så mange hytter ikke har slokkeutstyr er alarmerende. Alle hytter skal være utstyrt med minst et godkjent brannslokkeapparat eller en husbrannslange, i tillegg til en røykvarsler i henhold til lovverket, sier Beredskapsleder Hvaler Tormod V. Lindberg.

Mange hytter ligger slikt til at det kan være vanskelig for brannvesenet å komme frem. I gjennomsnitt er utrykningstiden vesentlig lengre til en hytte enn hva tilfelle er for en bolig. Dette innebærer at mange må være forberedt på å slokke en eventuell brann på hytta selv.

- I avsidesliggende områder vil vi kanskje ikke komme frem før hytta er brent ned. Derfor oppfordrer vi alle hytteeiere å utstyre hytta godt med slokkeutstyr, slik at de står bedre rustet til å håndtere et branntilløp, sier Tormod V. Lindberg.

I påsken skal brannvesenets representanter ut å treffe hyttefolket for en hyggelig prat om brannsikkerhet. Da vil de også dele ut en «minihytte» som viser gode brannforebyggende råd. Denne minihytten deles ut gratis og skal henges opp et sted på hytta. I minihytta er det også et batterimagasin og et røykvarslerbatteri. Her kan man alltid ha ett eller flere ekstra røykvarslerbatteri tilgjengelig, i fall man trenger å bytte.

- Vi håper å treffe mange hyttefolk på denne måten. Om eiere og brukere av hytter gir brannsikkerheten den oppmerksomheten den fortjener, kan vi kanskje unngå tragiske hyttebranner i vårt område, sier Tormod V. Lindberg.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

• Sjekk røykvarsler hver gang dere tar i bruk hytta
  • Test røykvarslere også en gang i året med røyk
  • Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år
  • Gå aldri fra levende lys
  • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
  • Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte
  • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
  • Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
  • Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres
  • Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer iht. plan- og bygningsloven

25.03.2015