Røykvarslerdagen 1. desember

Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batterier!

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset,

- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier Arild Arnesen, leder tilsyn i Fredrikstad brann- og redningskorps.

Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Arnesen.

Gratis batteribytte til eldre og funksjonshemmede

Brannvesenet tilbyr eldre og funksjonshemmede som ikke har pårørende i nærheten gratis hjelp til bytte av batteri i røykvarslere i perioden 4. - 22. desember. Påmelding til brannvakta, tlf. 69 30 64 64 / 928 27 080

De 5 viktigste tipsene for brannsikkerhet

1. Sørg for å ha tilstrekkelig antall fungerende røykvarslere, helst sammenkoblet - slik at de varsler samtidig. Husk å teste røykvarslerne jevnlig. Bytt batterier minst èn gang i året og gjerne på Røykvarslerdagen.

2. Uoppmerksom bruk av komfyr er en av de vanligste brannårsakene. Monter komfyrvakt som varsler og bryter strømmen til komfyren når temperaturen blir farlig høy. Lag aldri mat om du er trøtt, påvirket av alkohol eller annet som gjør deg mindre oppmerksom.

3. Pass på at du har frie rømningsveier fra alle soverom og oppholdsrom. Oppbevar minst mulig brennbart materiale i nærheten av rømningsveien.

4. Ha slokkeutstyr lett tilgjengelig, og sett deg godt inn i hvordan man bruker det.

5. Tenk godt gjennom hva du gjør hvis det oppstår en brann. Gjennomfør også en brannøvelse hjemme. Det er godt å være forberedt.

Aksjon boligbrann: Lokale aktiviteter i perioden 1.-22. desember

01.12.2017