Dette må du vite før du tenner bål

Bålbrenning og grilling er hyggelig både på tur og i egen hage. Her ser du hvor og når du kan grille og brenne bål, og hvilke forholdsregler du bør ta.

Hva er generelt bålforbud?

Om våren og sommeren blir det gjerne tørt. Da øker faren for skog- og lyngbrann.
I Norge er det derfor et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september.
I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i eller i nærheten av skog og annen utmark.

Selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en større brann. Dette kan for eksempel være hvis det ligger snø på bakken og det har regnet i lang tid. Du kan også grille på stranden i god avstand fra skog og vegetasjon.

Hvis du bruker engangsgrill, husk å vurdere brannfaren mot underlaget. Under engangsgrillen blir det varmt og underlaget kan fort ta fyr eller bli skadet av varmen. Sett aldri grillen direkte på bakken, men bruk stativet som følger med.

Kan jeg grille i hagen?

Du kan grille i din egen hage, selv om det er generelt bålforbud. Hager regnes som innmark og omfattes ikke av forbudet. Mange kommuner tillater også at du brenner bråte på egen eiendom hvis det gjøres forsvarlig. Du må søke om lov eller melde fra til kommunen først. Reglene varierer fra kommune til kommune. Ta kontakt med brannvesenet der du bor.

Hva er totalt bålforbud?

Hvis skogbrannfaren er høy kan brannvesenet lokalt legge ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs. I praksis betyr et slikt totalforbud at du ikke har lov til å grille eller tenne bål verken i skog, annen utmark eller på stranden. Du kan heller ikke bruke bålplasser når det er totalforbud. Grilling i egen hage er som regel tillatt, så lenge du passer godt på. Bråtebrenning er ikke lov når det er totalt forbud.

Er det lov med bål på sankthans?

Brannvesenet i den enkelte kommune kan gi dispensasjon fra bålforbudet hvis du søker om dette. Mange kommuner gir for eksempel tillatelse til å brenne sankthansbål i nærheten av sjø eller vann. Sjekk alltid hvilke regler som gjelder for din kommune før du tenner bål.

Tips til trygg bålbrenning:

• Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket

Kilde: sikkerhverdag.no

Spesielle forhold i kommunene Fredrikstad og Hvaler:

I Fredrikstad kommune er det på grunn av forurensningshensyn vedtatt forbud mot åpen brenning (dvs. all brenning som skjer utendørs som for eksempel bråtebrenning ). Forbudet er regulert i «Forskrift om åpen brenning og brenning av avfall i småovner, Fredrikstad kommune, Østfold».  Denne forskriften gjelder hele året og er hjemlet i Forurensningsloven. I tillegg er det i perioden 15. april er til 15. september generelt bålforbud i Norge. Dette er hjemlet i Brann- og eksplosjonsvernloven med forskrifter

I Hvaler kommune kan det være muligheter for åpen brenning (dvs. all brenning som skjer utendørs som for eksempel bråtebrenning). Forbudet er regulert i «Forskrift om åpen brenning og brenning av avfall i småovner, Hvaler kommune, Østfold». Denne forskriften gjelder hele året og er hjemlet i Forurensningsloven. I tillegg er det i perioden 15. april til 15. september generelt bålforbud i Norge. Dette er hjemlet i Brann- og eksplosjonsvernloven med forskrifter

Spesielt for nasjonalparken

03.05.2018