12 norske strender og fem marinaer har gått gjennom nåløyet og kan heise det høyt hengende og anerkjente miljømerket Blått Flagg sommeren 2014. To strender og en marina har i år fått miljømerket for første gang, og blant dem Skjærhalden Gjestehavn.

Blått Flagg er en internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer. Ordningen eies og drives av Foundation for Environmental Education (FEE). Søkere må oppfylle strenge krav til sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og miljøopplæring.

To norske strender og en marina kan i 2014 smykke seg med Blått Flagg for første gang. Disse er Foten i Fredrikstad kommune, Tronvik i Moss kommune og Skjærhalden Gjestehavn i Hvaler kommune.

Skjærhalden Gjestehavn
Gjestehavna ble åpnet til sankthans i 2005. Første året var det en omsetning på ca. kr 350 000. I 2013 var omsetningen økt til nesten 2 mill. De første årene var det ikke tilstrekkelig med strømuttak og det var behov for en ekstra pir. Etter en aksjeutvidelse i 2006 ble det skaffet midler til flere strømuttak og en ny pir.

Gjestehavna har vært et viktig element for å få turister til å komme til og bli på Skjærhalden. Disse som kommer sjøveien legger ikke beslag på prakeringsplasser på land og dette besøket har vært viktig i utviklingene av blant annet restaurantnæringen på stedet.

Åpningen av Ytre Hvaler Nasjonalpark i 2009 med nasjonalparksenter har gjort stedet enda mere attraktivt. Her er tilbud til barn og voksne.

Etter at kommunen fikk åpnet ny badestrand på Kroksand i 2013- ble flere familier liggende litt lengre enn kanskje først planlagt i Gjestehavna.

«Vi håper at Blått Flagg som det kvalitetsstempelet det er – vil bidra til at flere turister vil komme til Skjærhalden Gjestehavn» sier Gunn Karin Karlsen, havnesjef i Hvaler kommune.

Godkjente strender:

• Foten (ny) i Fredrikstad kommune
  • Storøyodden badestrand i Bærum kommune
  • Sjøstrand, Hvalstrand, Holmenskjæret og Hvamodden i Asker kommune
  • Bystranda og Hamresanden i Kristiansand kommune
  • Helleneset i Bergen kommune
  • Sjøbadet og Tronvik (ny) i Moss kommune
  • Ringshaugstranda i Tønsberg kommune

Godkjente marinaer:

• Lillesand Gjestehavn i Lillesand kommune
  • Grimstad gjestehavn i Grimstad kommune
  • Risør havn i Risør kommune
  • Kongelig Norsk Seilforening, Dronningen Marina i Oslo kommune
  • Skjærhalden Gjestehavn AS (ny) i Hvaler kommune

Blått Flagg-sesongen varer fra 5. juni til 31. august.

3203 strender og 646 marinaer i 48 land i Europa, Sør-Afrika, Marokko, Tunisia, New Zealand, Brasil, Canada og Karibbien er Blått Flagg sertifisert. Kriteriene er internasjonale og like for alle land som deltar. Søkere vurderes først av en nasjonal jury, som deretter sender sin innstilling til en internasjonal jury.

– For gjestene betyr det blå flagget blant annet at de kan være sikre på stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser og tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig, sier Blått Flagg-koordinator Marit Kjellesvik.

Det er også krav til førstehjelpsutstyr, livredningsutstyr og nødtelefon.

– Og det skal finnes fasiliteter for handikappede, tydelige sikkerhets- og adferdsregler, informasjon om sårbare nærliggende naturområder og økosystemer, og tilbud om miljøaktiviteter for strandens eller marinaens brukere. I tillegg stilles det krav til miljøledelse, opplyser Kjellesvik.

Strendene må i tillegg gjennomføre omfattende badevannstesting i henhold til EUs badevannsdirektiv. De samlede resultatene må være innenfor kategorien «excellent» for å kunne tildeles Blått Flagg.

– Blått Flagg er en eksklusiv utmerkelse som slettes ikke alle får. Derfor vil jeg gi honnør til kommunene som har klart å få utmerkelsen. Det viser at kommunene er miljøbevisste og at de bryr seg om at både kommunens innbyggere og gjester utenfra får en hyggelig opplevelse når de besøker disse friområdene, sier Jan-Henrik Larsen, medlem av Blått Flagg-juryen og avdelingssjef i NHO Reiseliv.

Fullstendig oversikt over alle strendene og marinaene på den nordlige halvkule som er tildelt Blått Flagg for sommersesongen 2014, er å finne på www.blueflag.org.

FEE Norway er ansvarlig for Blått Flagg i Norge. Les mer på www.fee.no.

20.06.2014