Asmaløy barnehage vant i Returkartonglotteriet

Asmaløy Barnehage fra Hvaler er trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet, og kan feire en premie på 100 000 kroner. Lykkeloddet er laget av tomme drikkekartonger som høyst sannsynlig kommer fra ivrige barn og ansatte.

Siden 1997 har alle som skyller, bretter og stapper drikkekartonger og samtidig skriver på kartongkubbene deltatt i Returkartonglotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner. Denne gangen var det Asmaløy barnehage fra Hvaler som vant 100 000 kroner.

Bruker 720 millioner drikkekartonger i året

Det var blant kartongkubbene samlet inn av renovasjonen i Hvaler kommune den heldige vinneren ble trukket ut. Selskapet er ansvarlig for innsamlingsordningene i kommunen, og er glade for å være med på å belønne flinke kildesortere.

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier Raymond Ingemannsen fra Hvaler kommune.

I Norge forbruker vi om lag 714 millioner drikkekartonger hvert år, viser tall fra Grønt Punkt Norge. Det betyr at hver nordmann må kvitte seg med cirka 140 kartonger årlig. Omkring 70 prosent av befolkningen oppgir at de benytter seg av returordningene for gjenvinning av drikkekartonger. Og noen av disse følger eksempelet til lotterivinnerne i Asmaløy Barnehage som gjør kartongene om til lodd i Returkartonglotteriet.

Ekstra verdifullt materiale

Kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt Norge er opptatt av miljønytten når kartonger gjenvinnes. - Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, stapper og leverer inn kartonger, forteller hun

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartonger i Norge. Gjenvinning av drikkekartong også er med på å senke avgiften som er lagt på drikkevareemballasje – noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfrulig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i omløp. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg, for eksempel som pizzakartong, sier Ljøstad

Dette er Returkartonglotteriet

Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og liknende.

Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner og 4 premier på 100 000 kroner.

Seks tomme og skylte drikkekartonger brettes ned i en åpen drikkekartong. Dette utgjør en "kubbe". Korker og lokk kan godt henge utenfor. For skolemelkskartonger gjelder fire tomme kartonger i den femte.

Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på "kubben" og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd.

Kubber trekkes på 84 forskjellige trekkesteder spredd over hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene går videre til nasjonal trekning.

Visste du at...

Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier Papiret brukes blant annet til nye kartonger. Innsamlingsmålet for drikkekartonger er så høy gjenvinningsgrad som mulig for på denne måten å redusere miljøavgiften.

Kontaktpersoner:

* Hvaler kommune, Driftsleder Raymond Ingemannsen, mobil 900 53 350