TEATERKONSERT: «DOG VAAGNE VI VEL OP EN GANG»

En jakt på poesiens og musikkens rolle i dannelsen av den norske nasjonale identiteten

Hva sang man på Eidsvold 17. mai 1814?
Hvilken var den første norske opera-arie?
Hvordan ble musikken og diktningen brukt i nasjonsbyggingen og den politiske strid?

I årets siste Åpent museum går Kystmuseet Hvaler et stykke utenfor sine vante rammer. I samarbeid med Høgskolen i Østfold og Hvaler menighet arrangerer vi en teaterkonsert i Spjærøy kirke fredag 21. november.

Denne konserten er et historisk streiftog i poesi og musikk, hvor vi jakter på kunstens plass i Norge fra tiden før den franske revolusjon, via «miraklenes år» 1814, og til den norske «gullalderen» for alvor starter på 1860-tallet. Hva spilte man, hva sang man, hva ble skrevet og lest, og hvilken betydning fikk det for den unge norske nasjonen?

Konserten har to ramme-elementer: Det ene er våre tre nasjonalsanger, og det andre er flaggets historie. I tillegg til norsk stoff bringer vi inn noen av de utenlandske, særlig europeiske, elementer som hadde betydning, både av musikk, poesi og filosofiske og politiske idéer.

Dette er en «teaterkonsert»: Vi synger og spiller, men bruker også en fortellende dialog som gir en historisk-kronologisk fremstilling, i tillegg til pussigheter, små dramatiske scener og diktfremføring.

Medvirkende er sangerne Nini Ritzau, sopran og pedagog, Knut Jørgen Moe, baryton og regissør, og Sigmund Kvam, klaver, som i tillegg er professor i tysk og velbevandret i historie.

I tillegg til kjent og kjært stoff har vi også noen overraskelser på programmet: Vi fremfører musikk som knapt har vært hørt her i landet, men som har hatt stor kunstnerisk og politisk betydning ute, samt kjent musikk i nyskrevne arrangementer av komponistene Ragnar Søderlind og Øyvind Denstad.

Stedet er altså Spjærøy kirke.

Tiden er 21. november kl. 19:00.

Billettpris: Kr. 150. (Kjøpes ved inngangen.)

Arrangører: Høgskolen i Østfold, Kystmuseet Hvaler og Hvaler menighet.

Dette blir Kystmuseet Hvalers siste bidrag til 200-årsfeiringen av Grunnloven!

14.11.2014
14.11.2014